nedelja, 1. maj 2011

Dunaj - 3. dan

3. dan je bil namenjen centru Dunaja. Okoli pol 9 ure se je začel "napad" na center Dunaja. Ker se večina muzejev odpre šele ob 10.00 uri, sva imela dovolj časa, da sva v miru pojedla zajtrk (dobrote iz pekarnice Anker in kava Starbucks, skupaj 9.09€). Zajtrkovala sva na zanimivih sedežih pred MuseumsQuartier (MQ). MQ je sklop večih muzejev in galerij ter različnih kulturnih dogodkov. Nekatere razstave so stalne, druge pa občasne (dobro se je predhodno pozanimati o razstavah). Ogledala sva si 2 muzeja, Leopold museum in MUMOK (cena za oba muzeja je bila 17€ za 2 osebi, s kupončkom katerega sva našla v hostlu, kjer so imeli kupončke z različnimi ugodnosti - več o teh kupončkih bova napisala v naslednji objavi. Redna cena za ogled teh dveh muzejov je 17€/ osebo). V Leopold muzeju so različna slikarska dela avtorjev (Klint, Schiele, Kokoschka,....) in nakit, MUMOK pa je muzej sodobne umetnosti. Naju je MUMOK razočaral, sodobna umetnost naju je razočarala oz. je ne razumeva. :P


Nasproti MQ je Hofburg. Včasih je bil Hofburg dom Habsburžanov, danes pa je večina stavb preurejenih v muzeje. V Hofburgu sva si ogledala le zunanjost mogočnih stavb in Kraljevo zakladnico (cena 11€/ osebo z VC). V zakladnici so razstavljene dragocenosti, katere so nosili takratni vladarji.
Pot naju je zanesla po ulicah do največje avkcijske hiše v Evropi, Dorotheum. Avkcijsko hišo Dorotheum sva si ogledala zgolj iz radovednosti. V njihovih prostorih človek najde različne kose nakita, pohištva, dodatkov za stanovanje,... Kulijev (= Aljažev) pogled je ujel verižico za "skromnih" 22.000€ :D Kuli je že razmišljal o nakupu...... :P:P:P Raje sva zapustila "raj na zemlji" (starejšim mamcam in atetom se je kar smejalo ob pogledu na takšne stvari, sej nama se je tudi.....zagotovo so bili razlogi drugačni :)) in odšla na kosilo!


Hodila, hodila, hodila.....in našla Crossfield's Australian Pub (Maša nama ga je priporočila. Hvala Maša! :D). Postregel nama je totalno naspidiran in prijazen Avstralec, ki nama je tudi priporočal jedačo in pijačo. Končni meni je bil sestavljen iz naslednjih specialitet: avstralsko pivo Coopers, krokodiljevo, nojevo in kengurujevo meso, kobilice in kengorujev hamburger + ostali dodatki (krompirček, onion rings, omake). NJAMI :D Cena?! No ja, naj ostane skrivnost :P


Med kosilom sva tako kot 90% Evrope tudi midva spremljala poroko leta. William in Kate sta se vzela.... :)

Po okusnem kosilu in polnem želodčku sva morala naprej, potrebno se je držati plana :) Nasproti puba je Albertina. Prvikrat sva si v Albertini ogledala le predvirje in trgovino, danes pa sva si jo ogledala v celoti. Tudi za Albertino velja, da so nekatere razstave stalne, druge pa občasne (preveri razporede razstav, če ne želiš biti razočaran!). Ogledala sva si razstavo Roya Lichtenstina in Mel Ramosa (priporočava ogled njuhih del!), med drugim je možno videti tudi Picassa. Cena vstopnice za Albertino z VC je 8€, za študente 7€ (brez VC).

Na poti do Grabna naju je ponovno ujela aprilska ploha, toda nisva se pustila motiti. Graben je ulica, ki je polna "fensi - šmensi" trgovin. Pot skozi Graben naju je pripeljala do Parlamenta. Naredila sva nekaj fotografij (Parlament in stavbe ob njem sva oz. smo si ogledali že v decembru 2010, ko smo bili na 1-dnevnem izletu na Dunaju) in odšla odkrivat še ne odkrite dele Dunaja.


Tako kot do sedaj sva se spet poslužila U-Bahna (najbolj enostavna, hitra in udobna oblika transporta) in odpeljala do Schwedenplatza. V tem delu sva našla še 6. Starbucks, ja kar 6 sva jih našla. Mogoče obstaja še 7 pa 8 pa 9 pa.....(ne nisva Starbucks obsedenca, sm rada pijeva njihovo kavo). Tokrat se nisva ustavila v Starbucksu vendar v Zanoni&Zanoni. To naj bi bila najbolj znana slaščičarna, saj naj bi imeli najboljši sladoled. Midva sva morala preverit ali te govorice res držijo. Svoje riti sva "parkirala" na terasi pred slaščičarno in natakar naju je prijazno pozdravil "buonasera". Naročila sva 2 čokoladni kupi z likerjem, ki sta bili okusni (cena 5€/ osebo).


Sprehodila sva se čez Schwedenplatz (malo levo, desno po ulicah) in prišla pred Stephansdom (tudi stolnico smo si že ogledali v decembru 2010).


Ura je bila že 21.00 in čas je bil za odhod proti hostlu. Noge so potrebovale počitek! :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar