nedelja, 1. maj 2011

Dunaj - 2. dan

Budilka je zazvonila ob 7.30 in potrebno se je bilo vstati. Sledilo je par minutno čakanje (vsaj pol ure!!!) na koplnico in wc zaradi prezasedenosti. Po premagani prvi oviri sva se odpravila na pot. Ustavila sva se v trgovini in pekarnici, kjer sva kupila zajtrk (cena skupaj: 4.69 €). Med potjo do info točke sva "pomalčkala" zajtrk. Turist - info se nahaja na Albertinaplatz (nasproti muzeja Albertina). Tu sva kupila "72 Stunden Wien" - Karte (= Vienna Card (VC), cena VC 18.50€/ osebo), katero se uporablja za vse javne prevoze (U-Bahn, S-Bahn, Straßenbahn), popuste pri ogledu muzejov, galerij, zabaviščnih parkov, znamenitosti, predstav, v restavracijah,.... Poleg VC sva dobila tudi Wien - Karte Kuponheft (knjižico s kuponi), katera vsebuje koristne informacije in različne kupone s popusti. Obstaja tudi možnost nakupa različnih kart, ki vklujčujejo samo popuste pri javnih prevozih ali so časovno krajše (24 urne, 48 urne).

Od tu sva se po ulicah Dunaja lahkih nog na okrog podala proti Belvederu. Med potjo sva si ogledala še Karlskirche, samo od zunaj.

Ko sva prispela do Belvedera sva si ogledala vrtove, nato pa še notranjost zgornjega Belvedera (cena karte za ogled zgornjega Belvedera je 8€/ osebo z VC, ogled vrtov je brezplačen). V notranjosti zgornjega Belvedera so različne zbirke slik z različnih obdobji in različnih avtorjev (Klimt, Kokoschka, Monet, Van Gogh,...).


Ko sva zaključila z ogledom sva z U-Bahnom odpeljala v poslovni del Dunajo (preko reke Donave), ki je arhitekturno tudi sodobnejši. Po kosilu (jedla sva pico, cena skupaj 5.50€) sva si ogledala UNO City, enega izmed 4 sedežev UN po svetu. Vprašanje za tebe. Ali mogoče veš kje so ostali 3 sedeži UN?!?!?! :P Po temeljitem varnostnem pregledu sva prišla iz avstrijskega ozemlja kar na ozemlje 192 držav sveta istočasno!!! Sledil je voden ogled notranjosti. Tukaj ima sedež agencija IAEA (mednarodna agencija za atomsko energijo), ki je del UN.


Na poti do Donauparka sva se sprehodila mimo ostalih poslovnih objektov. V parku sva se za kratek čas ustavila, nato pa odšla do Donauturma. Trenutno je to z 252 metri najvišja stavba na Dunaju. Po nakupu vstopnice (5.50€/ osebo s kuponom VC) sva se z dvigalom odpeljala do razgledne točne na stolpu. Z vrha se vidi razgled na Dunaj. Na stolpu je tudi restavracija, katera se vrti in tako omogoča pogled na vse strani Dunaja. Možnost tudi bungeejumpinga. Ko sva se vrnila s stolpa je bil čas za Heineken (cena za 2 osebi za 0.5 litra je 7€) :D


Spet sta se oglasila najina želodčka :P Še dobro da sva na poti do obrežja reke Donave odkrila "happy nudelse" (stojnica s kitajsko hrano) in si jih privoščila. Bili so O D L I Č N I!!! Pojedla sva jih kar sredi Donave, na mostu.


Ob obrežju Donave je polno restavracij in lokalčkov, ki polno zaživijo v poletnem času (party machen :)). Ker naju je čas ža malo preganjal, sva se z U-Bahnom odpravila proti Praterju. Sprehodila sva se skozi zabaviščni park, slikala Riesenrad (znamenito kolo v Praterju) in pot nadaljevala skozi Prater po parku. Park je poln športnih navdušencev (sprehajalcev, tekačev, kolesarjev,....). Sprehod po parku naju je vodil do Hundertwasserhaus. Ta hiša izstopa po svojem zanimivem pročelju.


Z U-Bahnom sva se odpeljala proti hostlu, kjer sva naredila plan za 3. dan na Dunaju in odšla spat. Lahko noč. :)

1 komentar:

  1. ojej pica 5 €. V Parizu sem presegla rekord, bla je 20 €, ampak sm jedla pa na Champs-Elysees :D

    OdgovoriIzbriši