sobota, 8. september 2012

Praga

Locirana sva bila v predelu Vinohrady, ki je od centra oddaljen približno 15 - 20 minut hoje. Čeprav se zdi Praga, tako kot vsako drugo mesto, veliko mesto, jo je možno prehoditi. Lahko pa se uporabi tudi javni transport (podzemna, tramvaji,....).

To jutro sva se z Jernejem pogumno podala v raziskovanje Prage, čim več videti in doživeti :) Čeprav sva bila v Pragi sredi tedna, je bilo tu ogromno turistov (fotoaparati, zemljevidi, vodniki.....res je težko prepoznati turista :P). Praga je živo mesto. Pripešačila sva do ulice Vaclavske namesti. Ta ulica je glavna promenada, vsaj tako izgleda. Neverjetno veliko ljudi, trgovin, restavracij, kafičev, uličnih umetnikov....vedno je polno, tako podnevi kot ponoči. Na začetku ulice je Narodni muzej (neverjetna stavba), ki pa je trenutno zaprt za turiste.

Narodni muzej

pogled na ulico Vaclavske namesti

Pot sva nadaljevala proti staremu delu mesta (Stare mesto). Ulica, ki vodi do starega dela mesta je polna trgovin, hotelov, igralnic (neverjetno veliko število "casinojev" sva opazila v Pragi), kafičev in majhnih infocentrov, ki ponujajo različne oglede. Ob vstopu v stari del mesta so vrata - Powder Gate (Prašna brana), ki vodijo do osrednjega trga Staromestske namesti.

  Vrata ob vstopu v stari del mesta
  Municipal house oz. Obecni dum
 "Usmerjevalniki"

 Osrednji trg

 Osrednji trg s spomenikom Jana Husa

Cerkev Sv. Nikolaja oz. kostel Sv. Mikulaše
 Astronomska ura in koledar. Ob vsaki polni uri se pod uro zbere ogromno število ljudi.


Iz starega dela mesta sva pot nadaljevala proti znamenitem Karlovem mostu. Gužva je bila ob in na mostu. Na mostu je veliko število prodajalcev (slike, nakit, spominki...) in umetnikov (glasbeniki, slikarji...).
Pražki grad v ozadju

na Karlovem mostu

počitek in plan ogledov :)

Ogledala sva si predel Hradčany, ki je na drugi strani reke Vltave. Na hribčku je Pražki grad oz. Pražsky hrad. Ko sva prišla na vrh, se je odprl neverjeten pogled na Prago in okolico. Šele tu sem ugotovila oz. dojela, da je praga neverjetno veliko mesto. Dokler seže pogled, do tam so stavbe :) 

Stopnišče, ki vodi do gradu in pogled na Prago 

glavni vhod v Pražki grad (zgoraj)
detajli na cerkvi Katedrala Sv. Vita (spodaj)


 

straža na gradu

Ogledi so naporni, še posebej če ne uporabljaš javnega transporta. Noge so potrebovale počitek....čas je bil za kosilo. Za kosilo sva želela poskusiti tipično češko jed - golaž in knedelčke. Golaž je bil odličen, mogoče malo bolj pikanten. Knedelčki......pričakovala sem drugačne knedelčke (podobne našim kruhovim cmokom), dobila pa sem obrezan kruh :P Ja, točno tako je zgledalo kot da bi sredico kruha izrezali v obliki elipse. Bilo je nekaj novega, bilo je dobro :) Vse skupaj pa je bilo potrebno zaliti s pirčkom :) Ker sva si kosilo privoščila na prestižni lokaciji, sva zanj plačala kar 870CZK (skoraj 40€)!
 
 svetel in temen Kozel (to je najmanjša količina, ki jo je možno naročiti)

 golaž in knedelčki 

Ravno med kosilom se je vreme skisalo. Začelo je deževati. Po krajši nevihti sva pot nadaljevala ob obzidju do stolpa iz katerega imaš razgled na celotno Prago. Razgledni stolp oz. Petrinska Rozhledna (vstopnina za študente je 90CZK), ki je imitacija Eiffelovga stolpa. Do vrha je 299 stopnic, katere se splača prehoditi.
 


Čeprav je Praga veliko mesto, ima veliko zelenih površin (veliko manjših parkov). Ravno v predelu Mala strana, kjer je tudi stolp, je urejena sprehajalna pot. Sprehod iz hriba proti mestu je bil prav prijeten. Ponovno sva prečkala reko Vltavo na kateri je polno turističnih ladij katere nudijo oglede in pedolinčkov s katerimi se vozijo turisti.

 dogajanje na reki Vltavi



Večer smo zaključili v eni izmed Pražkih kleti s pivom :) Preizkusila sva tudi podzemno železnico, uporaba je preprosta.

Drugi dan v Pragi je bil bolj v "izi". Namenjen je bil lenarjenju in doživljanju Prage. Ogledala sva si tehnični muzej, judovsko četrt (v tej četrti so trgovine prestižnih blagovnih znamk), dobršen del pa sva presedela, delno tudi preležala. 
 

TV stolp

Tehnični muzej (zgoraj) 
na vrhu Letenske sady (spodaj)
posladek katerega prodajajo na vsakem koraku - pečeno testo povaljano v sladkor in lešnike



Ni komentarjev:

Objavite komentar