Golden Bean
V kostariki raste kava dobesedno povsod, je ni površine, kjer ne bi bilo kave. Na enem izmed nasadov nas je sprejel gospod, ki je poskuševalec kave. Pokazal in razložil nam je vse od rasti do pitja kave. Cena za ogled in degustacijo je 30$/ osebo.
Grm kave
Naštela bom le nekaj info o kavi:
- kava v osnovi izvira iz Africe
- kostaričani pridelujejo samo 1 vrsto kave, to je arabica
- kava raste od novembra do februarja, oktobra jo pobirajo (1x letno)
- aroma in kofein sta odvisna od praženja (daljše praženje...manj kofeina, več arome)
- kavo pobirajo ročno
- iz kave izdelujejo parfume, losjone, škropiva, likerje....
Zrno kave
Ogledali smo si tudi proizvodnjo (nabiranje, ločevanje, luščenje, sušenje....), imeli smo degustacijo 2 različnih kvalitet kave, kavnih likerjev (odlični so!!!!) in kavnih zrn oblitih s čokolado, na koncu pa smo lahko posamezne kavne produkte tudi nakupili.
Vulkan Turiallba
Ogledali smo si delujoči vulkan Turiallba. Ogled je voden in strogo nadzorovan. Potrebno je najeti vodiča, ki te iz mesta pripelje do prve "kontrolne točke". Tu dobiš navodila in opremo. Potem te z drugim avtom odpeljejo do druge "kontrolne točke", ki je že na vulkanu. Tu se ponovno presedeš v drug avto, ki te odpelje tik pod vrh vulkana. Nato pot nadaljuješ peš. Kostaričani so namreč zelo ponosni na svoje naravne danosti in jih zelo ščitijo (največ 16 ljudi gre lahko na enkrat na vulkan). Ker je vulkan delujoč smo bili deležni posebnih opozoril in opreme (čelada, očala, maska). Ko prideš na vrh vulkana je zrak zelo redek in težko dihaš, poleg tega smo boli na višini 3000 m in še nekaj. Povrh vsega je vulkan še delujoč kar pomeni, da izloča snovi, ki so neprijetnega vonja (žveplo in podobno).
Na vrhu vulkana naj bi bil razgled neverjeten ob pogoju, da je lepo vreme. Mi nismo imeli sreče, saj je bila megla.
Na vulkanu
Ni komentarjev:
Objavite komentar